Απόλλωνος 4 (όρ. 1), Σύνταγμα, Αθήνα 10557
+30 210-3313713
+30 210-3313712

Αλήθεια, μικρότερη ή μεγαλύτερη;

Αναζητούμε την αλήθεια εκείνη, που μας δείχνει ένα βαθύτερο επίπεδο αφοσίωσης: την αλήθεια της Οικογενειακής Ψυχής.
yellow-3702256_1280
Ε
ίναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ύπαρξη της Αλήθειας, προσεγγίζοντάς την από «μέσα προς τα έξω» και από «κάτω προς τα πάνω»; Και το προτείνω αυτό, αφού είμαστε μαθημένοι να πιστεύουμε στην Αλήθεια, σαν κάτι που προέρχεται από «έξω» και από «άνω», οπότε να χρειάζεται να ανοίξουμε εσωτερικά για να τη δεχτούμε ή να αναπτυχθούμε αρκετά για να την προσλάβουμε… Έχουμε τοποθετήσει την ύπαρξη της Αλήθειας σε μια σφαίρα της ανθρώπινης λειτουργίας, όπου χρειάζεται να προσπαθήσουμε, να κοπιάσουμε ή να αγωνιστούμε για να φτάσουμε. Μιλάμε για την Αλήθεια, σαν να είναι μόνο μία, μοναδική για την πραγματικότητά μας, αυτήν που πρέπει να αγγίξουμε, συχνά ύστερα από δοκιμασίες.

Τι θα συμβεί, όμως, αν αποπειραθούμε να παρατηρήσουμε την Αλήθεια, όχι με το «Α» κεφαλαίο, αλλά με το «α» μικρό; Δηλαδή, να στρέψουμε τη ματιά μας στην καθημερινότητα που βιώνουμε και να αποδεχτούμε αυτή σαν την εκδήλωση της αλήθειας! Σαν μια αληθινή εκδήλωση της ζωής και των σχέσεών μας, όπου συμβαίνουν καταστάσεις οι οποίες ζητούν λύσεις και όπου αυτό που κάνω δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα αυτό το οποίο είμαι…

Αυτή η καθημερινότητα απαιτεί πολλές φορές να κάνουμε μια συγκεκριμένη εργασία. Μια εργασία προσωπική, που μπορεί μόνο να γίνει αν δώσουμε εμείς οι ίδιοι την άδεια να υπερβούμε το συνηθισμένο και το καθημερινό, να ξεπεράσουμε το «έτσι γίνεται» και το «συμβαίνει σε μένα». Μερικές φορές, μάλιστα, αυτή η εργασία μπορεί να φέρει αποτελέσματα αν ζητήσουμε (μεταφορικά ή κυριολεκτικά) την άδεια του οικογενειακού μας συστήματος. Να απευθυνθούμε εσωτερικά, σε ψυχικό επίπεδο και με το δεσμό που μας συνδέει άρρηκτα, στα μέλη εκείνα της οικογένειας από τα οποία να ζητήσουμε την ευχή τους, την προστασία τους, να μας δουν με καλωσύνη, ίσως και με επιείκεια… Γιατί η προσωπική εργασία που έχουμε να κάνουμε, ποτέ δεν είναι τελικά προσωπική! Περιλαμβάνει ζητήματα σχέσεων, λύνει θέματα δούναι και λαβείν, ξεκαθαρίζει ερωτήματα προσωπικής δέσμευσης και προσεγγίζει το πού και πώς ανήκουμε με τους άλλους στη ζωή.

Για την επιτυχία της προσωπικής μας εργασίας, θα βοηθηθούμε αν διαβαθμίσουμε την αλήθεια, κατά την αξία της. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε εύκολα την εκδήλωσή της ή τις συνέπειές της. Για παράδειγμα, μία αλήθεια μικρότερης αξίας μπορεί να αποτελεί η προσωπική ή η οικογενειακή ενοχή. Εδώ, μια μεγαλύτερη αλήθεια πρέπει να αντιμετωπίσει τη μικρότερη αλήθεια. Για να βρούμε θεραπεία, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τη μικρότερη αλήθεια και να συνενωθούμε με τη μεγαλύτερη αλήθεια. Μία μικρή αλήθεια είναι αυτή που δεν είναι αρκετά μεγάλη για να θεραπεύσει το πρόβλημα, αλλά είναι μόνο μεγάλη για να διατηρεί το πρόβλημα. Συχνά, ακούμε ανθρώπους να λένε: «Γνωρίζω ποιό είναι το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν το αλλάζει»… Αυτή ακριβώς είναι η μικρότερη αλήθεια – η αλήθεια της προσωπικότητας, με όλες τις εκλογικεύσεις και τις διαστρεβλώσεις της.

Η βαθύτερη αλήθεια μας δείχνει τις πτυχές της ψυχής μας. Μας δείχνει ότι πράξαμε αυτό που πράξαμε, σύμφωνα με την αντίληψή μας για αγάπη και αφοσίωση. Όταν καταφέρουμε να δούμε καθαρά την αλήθεια αυτή, τότε έχουμε διανύσει τον περισσότερο δρόμο προς την αλήθεια που θα μας απελευθερώσει : να ενεργήσουμε μέσω της αγάπης και με αγάπη, προς όλους τους εμπλεκομένους.

«Η Αθωότητα», λέγει ο πρωτοπόρος θεραπευτής και φιλόσοφος Bert Hellinger, «κοιτάζει τη μικρότερη αλήθεια και είναι δυνατόν να εμφανίζεται μέσα από τη ματιά του παιδιού». Η Αθωότητα είναι αυτό για το οποίο ελπίζει το παιδί. Μεγαλώνοντας όμως, δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποιο βαθμό ενοχής και τα συναισθήματα ενοχής που παράγονται. Για την υψηλώτερη αλήθεια, ένας βαθμός ενοχής είναι αδύνατο να αποφευχθεί…

Τώρα, σαν ενήλικες και μέσα από την προσωπική μας εργασία, αναζητούμε μία ανώτερη αλήθεια, αυτή που μπορεί να μεταλλάξει τις συγκρουόμενες εξωτερικές θέσεις και αυτή που μπορεί να μας δείξει το βαθύτερο επίπεδο αφοσίωσης. Αυτή είναι η αλήθεια της Οικογενειακής Ψυχής.

Συντάκτης: Νίκος Μ. Βαγιακάκος, Εκπ/τής & Σύμβουλος Συστημικής Ανάπτυξης

Leave a reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.